Søg
  • hellelyster

Giver det mening?


Hugger du blot firkantede sten eller bygger du en katedral ?Jeg skulle engang være vært på nogle tv-programmer, som jeg syntes var ret fjollede. De udfordrede mig ikke som journalist – men laves det skulle de. I stedet for at ærgre mig over opgaven hver dag, fandt jeg noget andet at glædes over. Samarbejdet med holdet af søde fotografer og producer, mødet med de medvirkende, som jo gik op i legen. På den måde lykkedes mig at skabe en mening med arbejdet.

Og netop mening er afgørende for arbejdsglæden.

Glød i stemmen

Den tidligere chef for SAS Jan Carlzon fortalte engang en historie om to stenhuggere. De lå på knæ dagen lang og huggede sten. Det var hårdt arbejde.

Da de blev spurgt, hvad de lavede, svarede den ene træt og irritabelt: Jeg hugger de her møgsten firkantede og det har jeg gjort dag ud og dag ind. Den anden svarede med glød i stemmen: Kan du ikke se det? Jeg er med til at bygge en katedral…

Hvorfor havde den ene glød i stemmen og den anden ikke? Fordi han så en større mening med det job, han havde.

Erfaring som gevinst

Jeg kommer i tanke om denne lille ”lignelse” fordi jeg er i gang med at forberede kurset ”Gør din erfaring til en gevinst”.

Kurset er rettet mod den modne medarbejder og går ud på at se på sit arbejdsliv med friske øjne og få værktøjer til at holde fast i arbejdsglæden hvor man er, eller skifte spor. Der er mange ting i et arbejdsliv, vi ikke er herre over, men det gælder om at finde ud af, hvad man er herre over og forsøge at dyrke det. Og mening kan jo både gå på at gøre en forskel for samfundet, ha´det godt med sine kolleger og løse opgaver i fællesskab, eller at optimere sin viden og faglighed og føle sig god til sit arbejde.

At skabe sit job

I forbindelse med forberedelserne læser jeg en skøn artikel i Zetland om en 75-årig mand, som har skiftet et langt arbejdsliv som sygehuschef og konsulent i London ud med en hverdag som kassedame i Irma. Og ikke bare for sjov – for det er på 8. år!


Artiklen rejser spørgsmålet – hvordan det kan give mening at gå så meget ned ad karrierestigen i en sen alder. Og svaret fra den 75-årige Flemming Rosleff er:

”At beskæftige sig med noget, jeg kan lide, er sådan set kilden til det hele – kraften bag det hele”, siger han.

Han skaber mening i sit ellers rutineprægede arbejde ved bl.a at snakke med kunderne og lære dem at kende. Som tidligere læge giver han også gode råd. Og så folder han kassebonerne som var det origami, for at træne sine fingre. Han siger i artiklen:

”Man skal ikke være bange for at se og skabe mulighederne i noget nyt”.

Gå ikke i stå

Det flugter ganske fint med det budskab, som bl.a læge Henning Kirk tager med på mit kursus som oplægsholder. Han siger at vi skal holde op med at bruge alderdommen som en forklaring og en undskyldning for det, vi ikke kan. Det er et valg om man vil gå i stå. ”Den vigtigste forudsætning for udvikling af seniorkompetencer er i korthed, at nysgerrigheden ikke stækkes af mageligheden,” siger han.

Der kommer også oplægsholdere, som selv har foretaget spændende karriereskift eller skiftet ”kuglepen” for at få mere arbejdsglæde og mere mening ind i det arbejde, som gør at de tjener til dagen og vejen. På kurset vil vi også blive skarpere på de styrker, deltagerne har oparbejdet og som giver energi og mod på nye udfordringer.

Gød din jord

Jeg ser for mit indre blik en jordbund, som med tiden har samlet mere og mere gødning og næring, men fordi den har ligget i lidt over 50 år, tror vi ikke at den kan dyrkes. Tænk på alt det, som kunne spire og gro der, med mindre selvfølgelig at jorden er udpint og iltfattig. Men det er så her, vi hver især må gøre noget for at holde vores jordbund frisk.

Der er i høj grad brug for at vi i samfundet får øje på de kompetencer og den store viden, som findes hos kolleger med år på bagen (sjovt nok står vi der jo alle en dag) – men også for at vi, der har nogle år på bagen bliver gode til at gøde vores jord – det vil sige at kende vores kompetencer, tro på dem og sætte dem i spil og række ud mod det nye. Så vi kan være med til at skabe mening i jobbet – eller arbejdslivet.

PS. Læs mere om kurset, som afholdes for Mediernes Efteruddannelse – men skynd dig https://mediernesefteruddannelse.dk/kurser/erfaring-til-gevinst/?fbclid=IwAR2fMV0ppHnjqh6apajDvid7hpV8FOCdCy3prxQo9xKsjTrlIzNkPQVm6DI

170 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle