Søg
  • hellelyster

Når chefen går over grænsen

Må en chef købe frækt undertøj til sin unge medarbejder ? Hver 3.medarbejder, som skifter job, gør det på grund af en dårlig chef, viser en undersøgelse Epinion har lavet for AS3. Men for nogle sker jobskiftet alt for sent. De når at blive syge, inden de får sagt fra, fordi det kan være svært at gennemskue, hvad der egentlig foregår, når chefen ikke er til at regne med.

DR2 sender for tiden (mandage 20.45) en serie om dårligt arbejdsmiljø. Jeg har tilrettelagt programmet i aften, hvor du kan møde en ung kvinde, hvis chef bl.a synes, det var helt ok at dele sine seksuelle observationer på kontoret og som købte frækt undertøj til hende.

Serien hedder Chefen fra Helvede og har valgt et spændende greb, hvor almindelige mennesker, som ikke er en del af konflikten, kommer til at bevidne, det der er sket. På den måde er hovedpersonen pludselig ikke længere alene med sine oplevelser.

Det mest tankevækkende ved at lave programmet har været at se, hvordan grænserne langsomt flytter sig for, hvad der opleves som “normalt”. Hvordan måden, som tingene siges på - direkte eller mellem linjerne - kryber ind under huden, men kan være svære at videregive til andre. Fordi det er så langt ude, at man burde grine, men det kan man bare ikke. Fordi det er flovt, at man finder sig i det. Hvordan dén person, det går ud over, forsøger at undskylde den andens dårlige opførsel, fordi en konfrontation føles pinlig i situationen. Fordi nogle mennesker glemmer eller ikke har lært, at man har ret til at sige fra.

At være alene med disse oplevelser og tanker kan gøre mange afmægtige og handlingslammede – og så er der ikke langt til stress. Så hvis du er den kollega, som er vidne til dårlig ledelse, så vis det og tal med din kollega om det. Fornemmelsen af og især oplevelsen af at føle sig forstået og lyttet til, kan være det første spæde skridt op ad bakke og tilbage i normalen.

Er du udsat for en dårlig leder, så få hjælp til at få øje på, at der findes alternativer. At du ikke behøver finde dig i det, som sker. Forskning viser, at bare du ved at du kan trykke på den røde knap og sige stop, gør dig mere robust. Måske kan du endda hjælpe din leder til at blive en bedre leder....

Til sidst et lille tip: Én måde, at lære at markere sin grænse på, kan være at visualisere den. Forestil dig selv omgivet af en græsplæne med skiltet: “Græsset må ikke betrædes. Kom ikke nærmere.” Så du er klar, hvis chefen skulle begynde at købe frækt undertøj til dig...

112 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle